Eenvoudig leven en (h)eerlijk eten uit de tuin
Vele jaren voorzag Rufus de broeders en de mensen in de buurt van bloemen, kruiden en groente. En de mensen zeiden tegen elkaar dat je kon proeven met hoeveel liefde de gewassen geteeld waren. Maar als Rufus ervan hoorde, zei hij altijd dat het niet zijn liefde was die de mensen proefden, maar dat ze de goedheid smaakten van de Heer, waarvan alle zegening komt, in de hemel en op aarde. Guy Dilweg ofm
Uit het boek “Clara’s bron” van Beatrijs Corveleyn en Elisabeth Luurtsema zijn onderstaande teksten ontleend. Beiden zijn claris en wonen in het stadsklooster ‘De Bron’ in Nijmegen, Gefascineerd door Clara en Franciscus is Beatrijs anders gaan kijken naar eenvoudig en duurzaam leven. Wat en hoe ze kookt in het klooster is van die fascinatie de uitwerking. Clara en Franciscus inspireren Elisabeth om aandachtig en verwonderd de natuur te beleven. In haar bijzondere mandala’s en foto’s roept zij de schoonheid op van die natuur door het jaar heen. Enkele tips uit het boek delen we hier op deze pagina.
Clara en Franciscus van Assisi, heiligen uit het Italië van de dertiende eeuw, zijn tot op de dag van vandaag voor veel mensen inspirerende voorbeelden. Franciscus, gegrepen door de liefde van de Oneindig Goede, voelde zich intens verbonden met al wie en wat geschapen is. Vanuit die diepe en radicale verbondenheid kon hij vriend en vijand, klein en groot, aanspreken met broeder en zuster. Zuster moeder aarde, broeder wind, broeder wol, zuster leeuwerik.
Clara is veel minder bekend, maar ze leefde dan ook meer teruggetrokken. Veertig jaar woonde ze op dezelfde plek, in dat kleine klooster San Damiano, aan de voet van de stad Assisi. Waar zij vooral groot in was, was de pure en standvastige eenvoud van haar levensinzet.
We vinden bij hen volop inspiratie om in deze tijd en op de plek waar we leven behoedzaam, respectvol en liefdevol om te gaan met al wie en wat geschapen is. Al heel wat jaren is er binnen de Nederlandse franciscaanse kringen veel belangstelling en grote inzet voor een eerbiedig omgaan met de schepping. Hoe geef jij duurzaamheid vorm? We leven in verbondenheid met al wat ons omgeeft en dat brengt ons terug bij Franciscus: we zijn broeders en zusters van elkaar. Kunnen we duurzaam leven? Ernaar handelen? Ja, ernaar eten? Wat zo eenvoudig kan het ook zijn, je inzetten voor een duurzamere wereld.
Koken tegen verspilling
Kijk voor je naar de winkel fietst, wat je nog in huis hebt aan etenswaren. Wat ligt er nog in de groentelade? Wat moet nodig op in de diepvries? Koop niet meer dan je gebruiken kunt.
Soms is het handig met opzet veel te koken: pasta, granen, peulvruchten; sauzen, stoofschotels, appelmoes, vruchtencompote, enz. Vries in wat je niet nodig hebt.
Een praktisch gevulde koelkast
Als je vast, schep je ruimte. Dat kan ook ruimte in tijd zijn. Tijd voor de Ander, voor anderen, voor jezelf. Een zorgvuldig samengestelde voorraadkast scheelt niet alleen in boodschappen doen, je krijgt ook oog voor onnodige aankopen, en bij onverwachte gasten kun je vooruit.
Meegaan met de seizoenen
Clara leert ons aandachtig te kijken en zo intenser de smaak van het leven te proeven. Ze staarde zich niet blind op het lijden van en sterven van Jezus, maar richtte zich met hart en ziel op de Levende en op al wat geschapen is. Vanaf haar balkon zag ze met genoegen het graan groeien, dankbaar om het levende brood haar geschonken. Ni hoor je weleens zeggen: wat je van ver haalt is het lekkerst! Dat gaat zeker voor voedsel vaak niet op. Je doet jezelf en het milieu een plezier door zo veel mogelijk regionaal en seizoensgebonden te eten. Want er is natuurlijk een groot verschil in energieverbruik tussen zomerse aardbeien van koude kas of volle grond en late aardbeien uit een verwarmde kas. Buiten het zomerseizoen kan het milieuvriendelijker zijn om groente of fruit uit een Zuid-Europees land vervoerd per vrachtauto te kopen dan regionaal verbouwde groenten of fruit in verwarmde kassen.
Water besparen voor het behoud van onze aarde
Er is heel wat water nodig voor de vleesindustrie. Minder of geen vlees eten is al een begin. Maar je kunt in de keuken ook nog op andere manieren water besparen, want alle beetjes helpen. Enkele tips die je wellicht op nog meer ideeën brengen:
Ontdooi diepvriesvoedsel door het enkele uren of een nacht ervoor in de koelkast te leggen.
Gebruik na een maaltijd waarvoor je eieren hebt gekookt het hete water om af te wassen of laat het afkoelen om je plantjes water te geven.
Kook in gepaste pannen, want hoe groter de pan, hoe meer water erin moet. En niet meer gebruiken dan nodig is voor het koken van het voedsel is ook beter voor het behoud van de voedingswaarde.
Vang het kookvocht van groenten, aardappelen en pasta op om soep, risotto of saus te bereiden.
Groenten geblancheerd? Schep de groenten eruit en gebruik het water om bijvoorbeeld pasta of bulgur of couscous te garen.
Als je warm kraanwater wilt tappen, vang dan de eerste liters op tot er warm water uitstroomt. Gebruik dat water voor je waterkoker om thee te zetten of giet het in karaffen. Zet deze in de koelkast, dan heb je altijd gekoeld drinkwater. Of laat het water in een emmer lopen. Spoel daarin groenten en fruit en gebruik dat water om planten te begieten, snijbloemwater te verversen of op te poetsen.